Ο Κούρος του Απόλλωνα

Νάξος Αξιοθέατα - Νάξος Τουριστικός Οδηγός

Κοντά στο χωριό Απόλλωνας βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου από τα πολλά που υπάρχουν στη Νάξο και στις Κυκλάδες. Το λατομείο εφοδίαζε με πρώτη ύλη αλλά και με έτοιμα προϊόντα μαρμάρου το ιερό της Δήλου και άλλες περιοχές στον ελληνικό κόσμο για πολλούς αιώνες.

Ο Κούρος του Απόλλωνα


Γιαυτό τον λόγο υπήρχε δρόμος από το λατομείο που οδηγούσε στο αρχαίο λιμάνι όπου και φορτώνονταν σε πλοία το ναξιώτικο μάρμαρο. Το εντυπωσιακότερο θέαμα στο λατομείο είναι ένας μισοτελειωμένος τεράστιος κούρος γνωστός ως κούρος του Απόλλωνα. Το άγαλμα είναι πάνω από 10 μέτρα και οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιόν παριστάνει, άλλοι υποστηρίζοντας ότι παριστάνει τον θεό Απόλλωνα και άλλοι τον θεό Διόνυσο που και οι δύο λατρεύτηκαν στην Νάξο. Το τεράστιο μισοτελειωμένο άγαλμα δεν είναι βέβαια Κούρος καθώς δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των Κούρων της αρχαικής εποχής καθώς δεν απεικονίζει νέο άνδρα, έχει γενειάδα και έχει το ένα χέρι λυγισμένο. Αλλά μιας που έχει καθιερωθεί να αναφέρομαστε για αυτό ως τον Κούρο του Απόλλωνα (Απόλλωνας είναι το χωριό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λατομείο και είναι πιθανότατα το λιμάνι από όπου φόρτωναν στην αρχαιότητα αγάλματα και μάρμαρα και τα μετέφεραν στην Δήλο και αλλού.

Το άγαλμα μπορεί να μη το ολοκλήρωσαν είτε γιατί ράγισε και δεν γινόταν περαιτέρω επεξεργασία του, είτε για κάποιους λόγους ακυρώθηκε ή δεν πληρώθηκε η παραγγελία του. Το εντυπωσιακό μέγεθος του Κούρου του Απόλλωνα (που αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι άγαλμα που παριστάνει τον θεό Διόνυσο) βάζει μεγάλα και ενδιαφέροντα ερωτήματα στους αρχαιολόγους.

Για πού προορίζονταν το τεράστιο άγαλμα; Για κάποιο ναό βέβαια, αλλά στην Νάξο ή σε κάποια άλλη περιοχή; Την ίδια εποχή που έχει χρονολογηθεί το άγαλμα, τον 6ο αιώνα π.Χ στο λιμάνι της Νάξου είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός γιγάντιου ναού του Απόλλωνα που και αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η Πορτάρα είναι η αδιάψευστη μαρτυρία για τις μεγάλες διαστάσεις του. Μήπως ο κούρος του Απόλλωνα και ο ναός του Απόλλωνα συνδέονται με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο εκτός από το ότι τους φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια η ναξιώτικη γή;

Ο ΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ