Απείρανθος ή Τ'Απεράθου

Νάξος Χωριά Οικισμοί

Η Απείρανθος όπως την βάπτισε ένας λόγιος της επανάστασης του 1821 ή Τ'Απεράθου πάντα σε γενική πτώση όπως είναι το κανονικό της όνομα είναι ένα από τα πιο διάσημα χωριά στις Κυκλάδες. Το όνομα της το πήρε απότι φαίνεται από κάποιον γεωκτήμονα που λέγονταν Πέραθος. Η Απείρανθος είναι χτισμένη γύρω από δύο πύργους που ανήκαν σε φράγκους φεουδάρχες, από τους πολλούς που εποίκησαν τον νησί κατά την διάρκεια της φραγκοκρατίας.

Απείρανθος


Η Απείρανθος σε πείσμα των εποχών φυλάει ως κόρη οφθαλμου τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια αγάπη των κατοίκων της για τον μοναδικό τους τόπο. Την Απείρανθο θα ακούσετε να την λένε και το χωριό από μάρμαρο καθώς εκτός από τα σπίτια που το χρησιμοποιούν ως δομικό υλικό, μάρμαρα θα βρείτε στρωμένα και στους δρόμους.

Η Απείρανθος και οι κάτοικοι της θα κερδίσουν κατευθείαν την τον σεβασμό σας και την αγάπη σας, εκτός από την φιλοξενία τους και από το πόσο φροντισμένο διατηρούν τον τόπο τους, αλλά και με την αυθεντικότητα τους και δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη που η Απείρανθος έχει 4 μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Φυσικής Ιστορίας και Γεωλογικό).

Στην Απείρανθο υπάρχει ακόμη βιβλιοθήκη, υφαντουργικός σύλλογος γυναικών και εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διάκοσμου εκκλησίες όπως η Αγία Κυριακή. Από την Απείρανθο κατάγονται πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής. Με πιο σημαντικό τον Μανώλη Γλέζο που στις 30 Μαίου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασαν την γερμανική σημαία με την σβάστικα από την Ακρόπολη. Με την πράξη τους αυτή που ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης στην Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη σηματοδότησαν την απόφαση των Ελλήνων να αντισταθούν στην γερμανική κατοχή.

Απείρανθος Φωτογραφίες

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΣ