Κίτρο Νάξου

Κίτρο - Ένα μοναδικό προϊόν της Νάξου

Το κίτρο της Νάξου είναι ένα μοναδικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα λικέρ που παράγεται από τα φύλλα της Κιτριάς ή Κιτρόδεντρου. Η παραγωγή εσπεριδοειδών και κίτρων έχει μεγάλη παράδοση στην Νάξο, τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα. Έτσι το 1896, ιδρύθηκε από τον Μάρκο Βαλληνδρά στο Χαλκί της Νάξου το πρώτο αποστακτήριο για την παραγωγή λικέρ από φύλλα Κιτριάς.

Κίτρο Νάξου


Η παραγωγή του Κίτρου στην Νάξο πέρασε μεγάλες περιπέτειες τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως από το 2000 που η οικογένεια Βαλληνδρά αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά δυναμικά με την ανάπτυξη της παραγωγής του Κίτρου, έχει συντελεστεί ένα μικρό αναπτυξιακό θαύμα.

Σήμερα το παραδοσιακό αποστακτήριο του Κίτρου στο Χαλκί έχει αποκατασταθεί πλήρως και είναι επισκέψιμο για το κοινό. Έτσι εκατοντάδες επισκέπτες της Νάξου μαθαίνουν καθημερινά για την ιστορία του Κίτρου και τα ξεχωριστά προϊόντα του. Το κίτρο της Νάξου θα το βρείτε σε τρεις τύπους Το πιο ξηρό και δυνατό στους 36 αλκοολικούς βαθμούς, το ενδιάμεσο στους 33 βαθμούς και το κίτρο με την περισσότερη ζάχαρη και χαμηλότερο σε αλκοολικούς βαθμούς. Το Κίτρο της Νάξου είναι ένα πολύ αρωματικό ποτό και σε πολύ κομψές συσκευασίες. Μόλις σερβιριστεί αναδύει κομψά αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών στη μύτη, που συνεχίζονται και στο στόμα όταν το δοκιμάσετε.

Πίνεται δροσερό σε μικρό ποτήρι για λικέρ και έχει και χωνευτικές ιδιότητες. Επειδή το κίτρο της Νάξου έχει πολύ ήπια γεύση το προτιμούν και άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα πολύ δυνατά ποτά.

ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ