Νάξος Ιστορία

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο γόνιμο νησί των Κυκλάδων έτσι δεν είναι περιέργο ότι όλα δείχνουν ότι κατοικήθηκε από πολύ νωρίς τα προιστορικά χρόνια. Όλα μαρτυρούν ότι ήδη από την 4η χιλιετία η Νάξος παίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου και στην διαμόρφωση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Γι'αυτό η Νάξος διαθέτει πλούσια ιστορία.

Νάξος Ιστορία

Πλούσιες είναι επίσης οι μυθολογικές αναφορές για την Νάξο. Αυτό δείχνει επίσης πόσο σημαντική ήταν η Νάξος στην αρχαιότητα. Για το από που πήρε το όνομα της η Νάξος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία συνδέει το όνομα της με τον βασιλιά της Καρίας Νάξο μιας και οι Κάρες ήταν ένας από τους λαούς που κατοίκησαν το νησί, ενώ η άλλη με τον γιό του Απόλλωνα και της Ακάλης, κόρης του Μίνωα, που δείχνει τις στενές σχέσεις της Νάξου με τον Μινωικό πολιτισμό και την Κρήτη γενικότερα.

Το Δουκάτο της Νάξου

Η Φραγκοκρατία επέδρασε καταλυτικά στην ιστορία της Νάξου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Φράγκοι κατακτητές μοίρασαν μεταξύ τους τα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. οπότε και την Νάξο, με την περίφημη...περισσότερα

ΝΑΞΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ