Νάξος Γεωγραφία

Νάξος Γενικές Πληροφορίες

Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και είναι το μεγαλύτερο νησί τους με έκταση 435 τ.χιλ., ενώ το μήκος των ακτών της είναι 91 χλμ. Εντυπωσιακοί είναι και οι ορεινοί όγκοι που χωρίζουν το νησί στα δύο με τις δύο ψηλότερες κορυφές των Κυκλάδων, τα βουνά Ζας (Από το Ζεύς) με ύψος 1004 μ. και Φανάρι με ύψος 908 μ. Η απόσταση της Νάξου από τον Πειραιά είναι 103 ν.μ. ενώ από την Ραφήνα 87 ν.μ.

Νάξος Γεωγραφία

Το φυσικό τοπίο στην Νάξο έχει πολλές εναλλαγές καθώς τα μεγάλα βουνά διαδέχονται εύφορες πεδιάδες και ρεματιές. Η Νάξος διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα της γης που προσφέρει εξαιρετικά τοπικά προιόντα ανάμεσα τους και την περίφημη πατάτα της Νάξου, αλλά οδήγησε και σε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία που επίσης δίνει εξαιρετικά προιόντα ανάμεσα τους και η ονομαστή γραβιέρα Νάξου.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υπέδαφος της Νάξου με τον γρανίτη, τα μάρμαρα και την Σμυρίδα (το πασίγνωστο σμυρίγλι της Νάξου) που είναι εκμεταλλεύσιμα εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν προσφέρει μεγάλο πλούτο στο νησί.


ΝΑΞΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ